Bønner og linser, Burgere, boller, pølser og karbonader, Hovedretter, Tapas og fingermat

Kikert-karbonader

Disse er enkle å lage og veldig gode. Kan gjøres både sterke og milde etter smak, og de er supergode kalde som håndmat. Lag gjerne dobbel porsjon, jeg sitter her og angrer på at jeg ikke gjorde det i dag!

Ingredienser til ca. 8 karbonader:
 • 1 boks eller 400 gram kokte kikerter
 • 1 hakket løk
 • 1 stangselleri i biter
 • 3 fedd hvitløk, raspet
 • 1 paprika i biter (bruk den fargen du vil ha, jeg brukte grønn, bruk gjerne forskjellige farger for kult utseende)
 • 1 hakket chili, farge etter smak (jeg bruker som regel rød)
 • Ca. 1 ts hver (eller mye mer om du vil) av timian, paprika, pepper, kajennepepper, løkpulver, hvitløkspulver og salt (Vegeta er godt)
 • 1 ss næringsgjær
 • Evt 2 ss hjemmelaget kyllingkrydder
 • 2 ts persille, frisk eller tørket
 • 1 ts tabasco eller lignende
 • 3 ss maizenna
 • 2 ss hvetemel eller kikertmel (for glutenfri versjon)
 • Olivenolje, 2-3 ss

Fremgangsmåte:
Ha litt olje i en panne og stek løk, hvitløk, paprika, chili og selleri til det er mykt, ca. 5 minutter. Ha kikerter og grønnsakene i en food processor og kjør det bittelitt, det skal være småbiter, ikke puré.

Ha kikertene i food processoren

 

Tilsett grønnsakene og kjør til det ser slik ut, bare noen sekunder

Ha alt over i en bolle og tilsett krydderet. Kna så inn mel og maizenna, ha evt. i litt olivenolje om det blir for tørt. Jeg hadde i et par ss olje. Kna alt godt sammen og sett bollen i kjøleskapet i 30 minutter. Dette kan skippes om du har dårlig tid, jeg gjorde ikke det sist, det gikk helt fint.

Ta en neve røre i hånda (fukt hendene) og bearbeid den litt, kna den i hånda så den blir mer kompakt. Lag forsiktig en ball og trykk den litt flat. Stek en prøvekake for å se om den henger sammen, tilsett mer mel om du vil ha fastere kaker. Lag kaker til du er tom for røre og stek kakene i en god del olje i ca. 4 minutter på hver side til de er brune og litt crispy på utsiden.

Stek i ca. 4 minutter på en side

 

Snu dem og stek i 3-4 minutter til.

Server dem med ønsket tilbehør. Her har jeg servert dem med potetbåter, agurk, cherrytomat, sterk sennep og en jalapeno. Sennepen og jalapenoen var helt fantastisk sammen med karbonaden, anbefales virkelig.

Kikert-karbonader - Veganeren
Kikert-karbonader – Veganeren

14 Comments

 1. De så utrolig gode ut! Tåler de frysing?

 2. Hei Hilde

  Tusen takk for det, de var supergode og. 🙂
  Jeg har ikke prøvd å fryse dem, da alt ble spist opp i går, men jeg vil tro det går helt fint altså. Ser ingen grunn til at de ikke skulle tåle det. Neste gang vil jeg lage trippel porsjon og ha noen i fryseren selv.

  Cathrine

 3. Ja, eneste jeg kan tenke som et problem er at de kanskje faller fra hverandre etter frysing. Men det er uansett ikke verre enn å ha de i en burger el, og klemme til ;D

 4. Kjempegode, takk for oppskriften! Prøvde fryse og varme opp, null problem 🙂

 5. Disse må jeg si ser helt fantastiske ut, og skal lage de i løpet av helga tror jeg.

  Maizenaen regner jeg med brukes som bindemiddel. Har du noe forslag til hva jeg kan bytte det ut med? Kan kikertmel brukes?

 6. Pantora: så flott!

  Lasse: de er kjempegode. Maizennaen skal binde dem ja, men jeg tror nok kikertmel kan funke bra, jeg har brukt det i andre karbonader med hell. Jeg kan ikke love noe, men det går an å prøve. Du merker jo fort om du kan forme dem godt eller ei. De skal være litt løse men ikke ramle fra hverandre. Lykke til, og god helg. 🙂

 7. Prøvde kikert-karbonadene i dag og de ble kjempegode!! Jeg er så utrolig glad for at det er så mange flotte vegan-blogger når jeg nå er på vei fra veggis til vegan!! Tusen takk!
  Heidi E

 8. Disse så kjempe deilige ut,, jeg elsker virkelig kikerter så denne må prøves nå på mandag <3

 9. Hei Cathrine! Jeg prøvde disse til middagen i dag, det ble en stor hit! Takk for disse fantastiske oppskriftene, du har en veldig inspirerende blogg! Stå på!

 10. Supre!
  Har linket til de på min blogg: http://pengebingen.blogspot.no/

 11. Holder de seg til dagen etterpå hvis de er I kjøleskap?

 12. Hei denne oppskriften skal jeg også prøve! Men hva kan jeg bytte maizenna med? Jeg kan ikke bruke maizenna. Takker for et svar. 🙂

  • Du kan bruke bare hvetemel eller kikertmel feks, det går helt fint. 🙂 Husk å steke en prøvekake først så du vet om det trengs mer mel. Jeg stekte en hel panne full av falafler en gang, der alle falaflene smeltet utover i panna fordi jeg hadde hatt for lite kikertmel i røra. Så jeg lærte på den harde måten å alltid steke en prøvekake først for å se om de holder formen. 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.