Brød og rundstykker, Rundstykker, Spesiell bakst

Lyst på nybakte focaccia-rundstykker?

Disse er latterlig enkle å lage. De lages nemlig i muffinsformer. Ingen klissete deig man må ta i, ingen elting og melete benk som må vaskes. Det eneste er at deigen skal heve i minst 12 timer, men jeg setter bare deigen før jeg legger meg og lar den stå over natta, så baker jeg rundstykker til frokost morgenen etter, feks.
Egentlig er dette rundstykker av oppskriften på «No knead bread» som går sin seiersgang på nettet nå. Bedre brød skal man lete lenge etter, og så er det jo så lettvint, spesielt rundstykkene som bare skal slenges i formene med skje.

Man trenger ikke å lage focacciaversjon av disse, selvsagt. Sløyf oljen, Maldonsaltet og rosmarinkrydderet og lag vanlige rundstykker. Bruk grovt mel, tilsett nøtter og/eller frø. Gjør akkurat det du vil – eksperimenter! Det er jo så morsomt!

RUNDSTYKKER -FOCACCIA-STYLE

500 gram siktet hvetemel
1/4 ts tørrgjær
2 ts salt
4 dl vann
2-3 store ss god olivenolje

Bland alt til en løs deig i en stor bolle. Du skal ikke elte noe særlig, bare bland alt til en deig som henger sammen. Pakk bollen inn i en plastpose og sett den til heving. La den stå i minst 12 timer. Jo lenger, jo bedre.
Når deigen har hevet lenge nok, ta bollen ut av plastposen og finn frem et muffinsbrett med 12 hull. Sett brettet i ovnen og skru ovnen på 220 grader.
Når ovnen har nådd temperaturen, tar du ut brettet og klasker ca. 1 stor spiseskje deig i hvert hull. Det skal være akkurat nok til 12 muffinsrundstykker. Ha gjerne olje eller mel i bunnen av hullene før du har deigen nedi, men deigen kommer ikke til å henge noe særlig fast siden brettet er varmt.
Ringle over litt olje og dryss over rosmarin og Maldonsalt.

 

Sett brettet i ovnen og stek i ca. 30 minutter. Dersom du synes rundstykkene ikke blir nok stekt i formen, ta dem ut og stek dem på rist i noen minutter. Server til helgefrokosten og nyyyt!

10 Comments

 1. Jeg sa jo de var gode. 😉

 2. Superdupergode! Og en inngangsport til videre eksperimentering. 😀

 3. Men jeg bytter ut en halv dl av væsken med olivenolje, og har litt i formen også. (Og pensler med olje)Og varmer heller ikke opp brettet. De verken sitter fast eller blir for lite stekte. Lagde i helgen, og slukte dem før de var kommet ut av ovnen omtrent. *knegg*

 4. Jeg varmet ikke brettet sist og da satt de bom fast. Mulig mitt muffinsbrett er annerledes enn ditt. Men jeg kan jo feks. spraye litt med olje eller formfett.
  Forresten så laget jeg dem uten olje i selve deigen sist, og de ble enda bedre!Det hadde jeg ikke trodd. Luftigere, liksom.

 5. Ingvild G.

  Ser kjempegodt ut, men hvordan hever du de? På kjøkkenbenken eller i kjøleskapet?

 6. Jeg hever de i en bakebolle på kjøkkenbenken, jeg stapper bollen inn i en plastpose. Deigen kan sikkert heves i kjøleskapet altså, men jeg har sjelden plass til det. Kunne ryddet plass, men det går altså fint på benken. 🙂

 7. Mener du 1/4 ts tørrgjær? Ellrr 1/4 pk? Virker så lite.. 🙂

  • Hei. Det er 1/4 ts og ja, det høres lite ut men siden den hever så lenge trengs det ikke mer. Hever kjempegodt. 🙂 Jeg tar ofte 1/2 ts da, siden jeg har en nesten litt psykisk sperre for så lite gjær haha, det føles altfor lite, men det utgjør nok ingen forskjell på 1/4 og 1/2 uansett.

 8. Hallo! Disse har vi laget med stor suksess i heimen, både til oss selv i helgene og til middagsgjestene. 🙂 Nam! Men, kan man bruke den samme deigen og slenge hele sulamitten i en form og lage foccaciabrød av det?

  • Så hyggelig å høre. 🙂 Ja, det kan du! Jeg lager utelukkende foccacia av denne deigen for tiden, veldig veldig godt. Sett formen i ovnen når du skrur den på (trenger ikke å smøre den overhodet men det er valgfritt), ta den ut når ovnen piper og er klar og smell deigen nedi umiddelbart. Ha over oliven, timian og annet snadder og sett den i ovnen igjen. Ca. 225 grader i en halvtime +/-.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.