Frokost, Hovedretter, Tapas og fingermat, Tilbehør, Tofu

Facon (bacon)

Facon = vegansk bacon!

Jeg hører stadig folk si at de aldri kunne blitt veggiser, det er for godt med bacon. Herlighet, vet de ikke at de kan spise «bacon» så mye de vil som veganere?! Dette smaker jo til og med enda bedre enn ordentlig bacon, og man får god samvittighet på kjøpet, både når det gjelder helse, miljø og etikk. Facon er så godt at har man først laget det en gang, går man nesten inn i en slags modus der man lager det HELE tiden og har det til ALT!

Kan man sløyfe næringsgjæren? Nei. Kan man bruke silketofu? Nei. Blir man besatt av dette og vil spise det dagen lang? Ja. Bruk det i sauser, salater, som pålegg, i wraps, på pizza, spis det med skje rett fra skåla eller stekepanna, inhaler det, bad i det, gjør hva du vil. Facon er best!

Facon (bacon)
Facon (bacon)

Ingredienser:

 • En pakke fast tofu, jeg anbefaler Tahoe på 500 gram som fås i internasjonale butikker
 • Olje til steking
 • 1 god ss Liquid Smoke (Mega, Meny, står i hylla med ketchuper og sterke sauser)
 • 3-4 ss næringsgjær
 • En god dæsj ketchup (gjør faktisk underverker)
 • 1 dl soyasaus (bruk glutenfri om du vil ha det helt glutenfritt)
 • Litt paprikapulver, løkpulver og hvitløkspulver

Fremgangsmåte:
Press ut all overflødig væske fra tofuen og tørk den godt. Skjær den i så små biter du vil ha den. Jeg skjærer den i tynne skiver først og så i små biter. Jo mindre biter, jo mer intenst smaker de ferdige baconbitene og jo mer sprø og gode blir de. Så jeg liker dem så små som mulig!

 

Stek tofubitene i olje til de er litt gyldne. Så rører du raskt sammen marinaden og heller den over bitene i pannen. Rør godt og stek på ganske høy varme til de er sprø og gode, en ca. 5 minutter.

 

Ha i mer soyasaus og næringsgjær om du synes det smaker lite. Kan hende du trenger mer. Jeg smaker meg alltid frem, så jeg ser aldri på mengder lenger. Bare heller oppi til det er passe av alt.

20 Comments

 1. Dette er fast inventar når jeg lager pannekaker med blåbær. Nam! 😀 Men jeg skjærer de i eeenda mindre biter, hehe 😛

 2. Ja, jeg fant ut at det var lurest, hehe. Måtte prøve først, men jeg endte jo opp med å sitte og plukke ut de aller minste bitene siden de var best, så neste gang skal jeg lage ALLE i ørsmå biter!

 3. Det er også veldig godt å skjære den i tynne, tynne skiver, for å få mer "ekte bacon"-følelse. 🙂 Altså store, men tynne skiver! Eller man kan ganske enkelt smuldre opp tofuen med hendene/stekespaden, så slipper man all kuttingen. 😉

 4. enig med Veganvoff: jeg skjærer dem selv i tynne skiver for å få ekte baconfølelse! Vel og merke har jeg aldri spist noe særlig bacon i mitt liv, så det er bare estetisk.

 5. Hvis du vil lage bacon uten tofu, kan du jo kjøre på med overmodne (med ca seks uker) gulrøtter, rapsolje, og trøffelsalt:
  http://www.flickr.com/photos/kentbrew/sets/72157624692331946/

  • De ser gode ut, men det er jo bare lange gulrotchips med trøffelsalt, ikke facon i det hele tatt. Skal man ha facon, må det nesten røykt smak og likn til, smaker og konsistens som får det til å minne en om bacon… Jeg synes både tynne tofustrimler, seitanstrimler (altså først dampet som ei stek, så kuttet opp i striper til facon), rispapirstrimler (lagt dobbelt) og auberginestrimler er gode alternativer å variere mellom. Jeg MÅ ha grønnsaksbuljong, lønnesirup, liquid aminos (el tamari el soyasaus), paprika, pepper, liquid smoke/røykaroma og næringsgjær i marinaden. Jeg dypper strimlene i og pensler evt i tillegg, der det trengs. Etter jeg er ferdig med en batch, har jeg resten av marinaden i et glass og setter det i kjøleskapet, klar for en ny batch. Det holder seg i noen dager.

   Mengdene jeg bruker av ingrediensene har jeg basert litt på slump/tilsmaking, litt på det som brukes i div YouTube-videoer. Det er viktig å få nok smak i den, ellers blir det kjedelig, synes jeg!

   Nam-nam, facon slår ekte bacon, synes jeg – kan pigge ut skikkelig, he-he, og likevel føle seg bra etterpå, fysisk og samvittighetsmessig! 🙂 Knallgodt til snacks, som en siderett til noe annet eller som del av en rett hvor man vanligvis bruker bacon… 🙂

 6. Jøss, det så interessant ut! Takk for tipset. 🙂

 7. Hei! Jeg skal prøve å lage facon med tvp-mince slik som du har vist på bloggene din. Har kjøpt inn liquid smoke og alt, men har ikke næringsgjær. Er dette veldig essensielt for at faconet skal bli godt eller funker det greit uten? Hva er egentlig funksjonen til næringsgjæret i faconet? Skjønner det som osteerstatning, men ikke helt hva den bidrar med i facon. Håper på svar. Superfan av bloggen din!

 8. Hei

  Ja! Næringsgjæren er alfa omega i dette, etter min mening. Mange lager det uten, faktisk er originaloppskriften (med tvp) uten, men jeg syntes ikke det smakte noe som helst før jeg tilsatte næringsgjær, da ble det fantastisk. Smak og behag altså, du kan jo prøve uten, men liker du det ikke så er det altså næringsgjær som er den magiske ingrediensen. 🙂

  Jeg kjøper det billig her:

  http://www.shopping4net.com/no/Helsekost/Vitaminer/B-vitaminer/Bjaestflingor.htm

 9. Tusen takk for hjelpen! Har en Heliosbutikk i nærheten så da satser jeg på at de har det der.

 10. Hvor kjøper man tofu?

 11. Har akkurat prøvd oppskriften. AMAZING! :p

 12. Jeg får ikke tak i liquid smoke. Kan man bestille det på nettet? Har så lyst å prøve facon!!!

 13. Dette var genialt. 🙂

 14. Tusen takk for oppskrift! Dette slukte datteren min i seg med glede!
  Vanskeligheter med å tørke det da, uten å mose det i uformelige biter som i scrambelen. Har du noen tips til tørking?

 15. Hei

  Med tørking, mener du å tørke oljen av dem? Jeg pleier egentlig ikke å gjøre det, men du kan la dem ligge på tørkepapir litt. Jeg tørker det aldri fysisk, det er ikke nødvendig. Ikke synes jeg det er veldig fettete heller, så det er ikke vits. 🙂

 16. Hei

  Hvor kjøper jeg liguid smoke?

 17. Hallo! Jeg har kjøpt bjäst flingor og tilsatt i diverse mat, men synes det får en slags bismak, beisk.. Ha du noen erfaring med det? Kan jeg prøve et annet merke, eller er det bare tilvenning?

  • Ser også denne er gammel, men svarer likevel, for det er nok jevnlig folk innom og leser… Jeg kjenner ikke til Bjäst Flingor, men ville likevel IKKE bruke dette merket! Forskjellen mellom Bjäst Flingor og næringsgjær, er at næringsgjær er tilsatt vitanim B12, noe BF altså IKKE har. Det er jo et veldig viktig vitamin for de av oss som er vegetarianere/veganere…

   Selv har jeg brukt to varianter av næringsgjær, Engevita (som jeg har kjøpt fra veganermat.no) og også et generisk/merkeløst et som jeg har kjøpt i en stor pose på eBay, og begge disse har vært behagelig "ostete" på smak, ikke noen bismak eller besk smak. Så kanskje du rett og slett skulle skifte merke? Grunnen til at jeg testet den fra eBay, var at jeg brukte en del oppskrifter som skulle ha nokså mye, og da syntes jeg det ble litt dyrt med den fra Engevita med den høye portoen fra veganermat. Det ble mye, mye billigere, selv om den andre kom utenlandsfra… Selv Engevita blir rimeligere fra utlandet, som f.eks eBay item number:281663288545 (ebay.co.uk), denne selgeren har rimelig shipping (£3.99)og veldig grei pris på næringsgjæra, med 10 komma noe pund for to bokser, tilsammen 250 gram! 🙂 Ikke noe minus at det kommer i posten heller…

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.